WELKOM BIJ SKIW

Stichting Kennisuitwisseling Industriële Watertechnologie

SKIW Kennisuitwisseling Industriële Watertechnologie

SKIW Kennisuitwisseling Industriële Watertechnologie

SKIW Kennisuitwisseling Industriële Watertechnologie

SKIW Kennisuitwisseling Industriële Watertechnologie

SKIW Kennisuitwisseling Industriële Watertechnologie

nauerna afvalzorgHet 8e symposium 'Praktijkcases Behandeling Industrieel Afvalwater' wordt gehouden bij Afvalzorg, locatie Nauerna in Assendelft (NH) op donderdag 17 november 2022.

Er is weer een gevarieerd programma gemaakt, vanuit de gedachten 'samen staan we sterk' en 'twee weten meer dan één'. Er is o.a. aandacht voor slimme besturing en gebruik van grote hoeveelheden data. En uiteraard uitleg over ontwikkelingen op deze Afvalzorg locatie, een rondleiding en een netwerkborrel.

- - -
8e SYMPOSIUM 'Praktijkcases Behandeling Industrieel Afvalwater'
donderdag 17 november 2022 | 9:15-16:30 | Afvalzorg in Assendelft (NH)

Direct naar: aanmelden via het registratieformulier op de VEMW website.

Stichting Kennisuitwisseling Industriële Watertechnologie (SKIW) en Vereniging voor Energie, Milieu en Water (VEMW) werken samen in onder meer het verbreden van kennis over het optimaliseren van industriële afvalwaterzuiveringsinstallaties.

Na een onderbreking ivm corona, mag het nu gelukkig weer: op 17 november 2022 wordt de achtste bijeenkomst georganiseerd in de succesvolle reeks “Praktijkcases Behandeling Industrieel Afvalwater, voor en door de praktijk”. Dit keer in Nauerna, vlak bij Assendelft (NH).

- - -
nauerna afvalzorg 3DE LOCATIE

Deze dag zijn we te gast bij NV Afvalzorg Holding, een belangrijke speler in de afvalverwerkingsmarkt. Zij zorgen voor opslag, recycling en storten van afval, en zijn gespecialiseerd in de nazorg van verontreinigde locaties, zoals de aanleg van veilige, nieuwe (recreatieve) bestemmingen op gesloten stortlocaties. Samen met partners ontwikkelt Afvalzorg innovatieve technieken om afval nuttig toe te passen.

De stortactiviteiten op de vestiging Nauerna zijn op 1 april 2022 gestopt. Nu wordt op deze stortlocatie in fases een park aangelegd van 60 hectare. Op het 15 hectare grote bedrijfsterrein van Afvalzorg wordt gewerkt aan recyclingactiviteiten die passen in de circulaire economie. Zo worden er bodemassen opgewerkt en straks ook verder bewerkt tot vrij toepasbaar bouwmateriaal. Maar ze bieden op Nauerna ook andere partijen de mogelijkheid om duurzaam bezig te zijn. Voor Jonge Startups bijvoorbeeld een uitkomst met een locatie die van alle gemakken is voorzien. Circulaire concepten kunnen hier in de praktijk gebracht worden; de zogenaamde circulaire proeftuinen.

Het afvalwater of percolaat is regenwater dat is verontreinigd met afvalstoffen uit stortafval. Dit wordt gezuiverd met biologische waterzuiveringsinstallaties op de vestigingen Nauerna, Zeeasterweg en Wieringermeer. Deze waterzuiveringsinstallaties zijn voorzien van de nieuwste zuiveringstechnieken, waarmee bijvoorbeeld opgeloste metalen via een elektrochemisch proces uit afvalwater worden gehaald. Pas dan mag het volgens de huidige vergunningvoorschriften worden geloosd in het oppervlaktewater.

- - -
THEMA Uitdagingen industriële afvalwaterzuivering - twee weten meer dan één

Bij industriële afvalwaterzuiveringen (iwzi’s) kunnen de omstandigheden waaronder zuiveringsprocessen plaatsvinden in de praktijk nogal verschillen, en zijn vaak duidelijk complexer dan bij stedelijk afvalwaterzuiveringen (rwzi’s). Problemen die bij iwzi’s optreden hangen geregeld samen met grote variaties in de samenstelling en soms hoeveelheden van het te zuiveren afvalwater, de aanwezigheid van moeilijk afbreekbare of zelfs toxische componenten, en de kwaliteit van het actief slib in de installatie die vaak hiermee samenhangt. De afgelopen decennia is door onderzoek veel kennis opgebouwd, waarbij met name de laatste 10 jaar steeds meer aandacht wordt gegeven aan besturing en controle.

Deze dag is bedoeld om kennis uit te wisselen over praktijkcases in de industrie. Hierbij komen dan ook de zogenoemde slimme besturing en het gebruik van grote hoeveelheden data aan de orde. Dit vanuit de gedachten “samen staan we sterk” en “twee weten meer dan één”.

- - -
PROGRAMMA

download: programma en toelichting presentaties

9:15   Registratie en ontvangst
9:45   Welkom en korte introductie Afvalzorg
10:00  
  • Inleiding op het Seminar - door dagvoorzitter Johan Raap (SKIW/Cosun)
  • Sturen en meten bij een biologische zuivering van meerdere afvalwaterstromen - door Marthe de Graaff (Evides)
  • De industriële waterzuivering van Rendac/Ecoson Son; ervaringen met aanpassingen in de bestaande installatie - door Arnt Vlaardingerbroek (Darling Ingredients)
11:10   Pauze
11:30  
  • Optimaliseren en debottlenecking door slim gebruik van (bestaande) operationele data en procesautomatisering; ervaringen uit de praktijk - door Niels Tiemessen en Jan Appelman (Royal HaskoningDHV)
  • Optimalisatie van procesregeling voor stikstofverwijdering in afvalwaterzuivering SNB Moerdijk - door Toon Boonekamp (Arcadis)
12:30   Lunch
13:15  
  • Legionella en biologische afvalwaterzuivering - door Kevin Kanters (Hydroscope)
  • De zuivering van percolaat, verleden tot heden; gevolgd door veiligheidsinstructie voor de excursie - door John Smit (Afvalzorg)
14:30   Pauze
14:45  
  • Excursie installaties Afvalzorg
16:15   Afsluiting en netwerkborrel

- - -
PRAKTISCHE INFORMATIE

Download: programma en toelichting presentaties

Aanmelden: via het registratieformulier op de VEMW website.

- - -
INFORMATIE en contact

SKIW secretariaat, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen met een van de organisatoren:
- Antoine van Hoorn: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., +31 6 28 75 73 29
- Andreas Giesen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., +31 88 348 24 97
- David Vroon: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., +31 6 11 52 64 74
- Jacqueline de Danschutter: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. +31 6 10 33 28 50
- Thessa de Ridder (VEMW): Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., +31 348 48 43 57

- - -
Zie ook
Terugblik op het 7e Symposium dat werd gehouden in mei 2019 bij Industriewater Eerbeek.